OVER MIJ

Vivienne JanssenWaarom ik doe wat ik doe..

Ruim tien jaar lang werkte ik in de kunst- en cultuursector. Als theatertechnica, festivalproducent en initiator van projecten. Met theatergroepen en bandjes reisde ik stad en land af en realiseerde ik projecten op onverwachte locaties.
Geweldig om met makers, opdrachtgevers en andere creatieven te werken, te sparren en mooie films, voorstellingen en optredens te zien. En toen kwam ineens de crisis.
Niet één, maar meerdere crises rondom ‘verlies’, ‘rouw’ en ‘afscheid’ grepen in een paar jaar tijd op verschillende facetten van mijn leven in. Naast de cultuur- en economische crisis die destijds speelden. Ook merkte ik dat ik naast deze gebeurtenissen in een situatie terecht was gekomen die mij in mijn wezen raakte en mijn grenzen enorm uitdaagden. Toen ik éénmaal door had wat er écht speelde kreeg ik het gevoel abrupt wakker te worden en gedwongen werd eens echt goed na te denken.

Alsof ik in hoog tempo de Grot van Plato uit werd geduwd en plots een andere wereld begon waar te nemen. Een schok.
In dat proces heeft het stellen van vragen mij enorm geholpen. Een serie ‘post-its’ met vragen plakte ik op mijn deur en elke dag liet ik die vragen op mij inwerken of ik paste ze aan als ik merkte dat een vraag niet meer relevant was. Ik merkte dat die vragen mij houvast gaven en mij in het hier en nu hielden en richting gaven. Om vervolgens die nieuwe situatie op een creatieve manier naar mijn eigen hand te gaan zetten. Leren omgaan met (plotselinge) veranderingen dus.

Wat een goede vraag je kan brengen

Antwoorden of verklaringen kreeg ik niet. Laat staan kant en klare oplossingen. Het was leren leven van vraag naar vraag en leven in en met onwetendheid. Daar wilde ik meer mee doen. De moeder van het denken en vragen stellen is natuurlijk de filosofie. Zo ben ik uitgekomen bij de beroepsopleiding tot ‘Filosofisch Prakticus’ (een opleiding tot het voeren van 1-op-1-gesprekken) en later de beroepsopleiding ‘Filosoferen met kinderen en jongeren’.
Beide aan de Internationale School voor Wijsbegeerte’. Praktisch en toepasbaar. Een studie filosofie aan de Universiteit was in die situatie niet realistisch maar staat wel nog steeds op mijn ‘bucket list’. Want, zo dacht ik: ‘Deze vaardigheid is zo belangrijk om je al vroeg aan te leren. Dit wil ik niet alleen mijzelf maar ook mijn zoon meegeven.’

Onafhankelijk je eigen regie voeren

Zeker in deze tijd van ‘nepnieuws’ en ‘alternatieve feiten’ is het lastig te onderscheiden wanneer iets echt is of niet en waarom. Goede vragen leren stellen helpt mij de zin van de onzin te durven scheiden en de filosofie leert mij hoe drogredenen te doorzien. En dat is niet makkelijk. Ik ben hierin niet ineens ‘alwetend’ maar leer elke dag, met vallen en opstaan bij. Maar met een goede vraag kan ik een drogreden wel eerder zichtbaar maken en ontmantelen. Bovendien ontdek ik door te filosoferen mijn eigen waarheid, daarvoor te durven staan en deze zo nodig bij te stellen. Alleen al de vraag: ‘Is dat zo?’ kan een ander licht schijnen op een kwestie of situatie. Bovendien helpt een vraag mij de regie over een situatie te (her)pakken. Kritisch en creatief denken begint wat mij betreft dus met vragen stellen.

Bovendien is filosoferen niet alleen leerzaam, maar vooral ook erg leuk om te doen! En omdat er geen ‘goed’ of ‘fout’ bestaat bij filosoferen zeggen kinderen (en volwassenen) vaak eerder wat ze echt denken. Zo ontstaat een sfeer van gelijkwaardigheid, word je zelfdenkzaam en ook nog eens mentaal weerbaar. Met enkel de vraag als ‘wapen’.

Filosofie van binnen naar buiten

Zo heb ik gedurende dit proces mijn ervaringen uiteindelijk positief ingezet en ontwikkel ik nu allerlei ‘vraagprojecten’ die overal toepasbaar zijn. Zodat je even ter loops, aan het denken wordt gezet. En er hopelijk toch een klein ‘vraagtekenzaadje’ wordt gepland.

Ben jij nu ook geprikkeld om te gaan filosoferen met kinderen? En wil je kennis maken met mij en wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Of kijk direct bij mijn filosofieaanbod.

Voor mijn opleiding en andere ervaring: http://www.linkedin.com/in/viviennejanssen

Vivienne Janssen